Jakie mleko modyfikowane wybrać

Nie istnieje jedna mieszanka mleka modyfikowanego idealnego dla wszystkich dzieci. Dlatego przy wyborze takiego produktu warto pamiętać o kilku podstawowych czynnikach.

Wybór mleka modyfikowanego

Dobre mleko modyfikowane musi spełniać kilka określonych wymagań. Ponieważ będzie ono podstawą żywienia niemowlęcia, powinno dostarczać mu wszystkich składników odżywczych i nie powodować przy tym żadnych problemów w z układem pokarmowym. Nie zawsze w tym wyborze może uczestniczyć pediatra, dlatego wiele matek decyduje się samodzielnie zadecydować o rodzaju mleka.

Mleka modyfikowane powinny być przede wszystkim dopasowane do wieku dziecka. Mieszanki mają różny skład, ponieważ układ pokarmowy rozwija się wraz z dorastaniem noworodka. Mleka oznaczane są cyframi 1, 2, 3, 4 oraz 5. Im większa liczba, tym starsze powinno być dziecko karmione określonym typem mleka.

Stan zdrowia niemowlaka

Niektóre dzieci wymagają specjalnego rodzaju mieszanki. W przypadku np. alergii, o wyborze mleka powinien zadecydować lekarz, ponieważ jest ono wydawane na receptę. Mleka modyfikowane mogą złagodzić wiele dolegliwości oraz im zapobiegać. Produkty te posiadają odpowiednie oznaczenie w postaci opisu lub symbolu na opakowaniu.

mleko modyfikowane

Na wzdęcia i kolki polecane są mieszanki z obniżoną zawartością laktozy oraz dodatkiem błonnika. Mieszanki dla dzieci zagrożonych alergią oznaczane są jako HA. Przeciw ulewaniu działa mleko antyrefluksowe, czyli AR. Mleko R lub GR posiada dodatek w postaci kleiku ryżowego lub ryżowo-gryczanego i jest bardziej sycące. Jeżeli na etykiecie znajduje się dopisek BIO, mieszanka wyprodukowana jest z mleka wytwarzanego w gospodarstwie ekologicznym.

Mleka modyfikowane posiadają zawartość dodaną

Przy wyborze mleka modyfikowanego warto sprawdzić również substancje dodatkowe w mieszance. Kompleksy odżywcze upodobniają mleko do kobiecego pokarmu. Korzystnym składnikiem są probiotyki, które kolonizują jelita oraz wspierają ich pracę, zwiększają odporność dziecka, zapobiegają zaparciom i hamują wzrost drobnoustrojów. Do mleka dodawane są również oligosacharydy, czyli pożywka dla probiotyków.

Niezbędnym dodatkiem są także nukleotydy, które wspierają proces podziału komór. Warto, żeby mleko zawierało również kwasy tłuszczone długołańcuchowe wielonienasycone, taki jak kwas alfalinolenowy czy dokozahek-saenowy. Należą one do kwasów omega-3 i są niezbędne do rozwoju tkanek nerwowych czy mózgu. Dzięki nim usprawnia się również praca komórek układu nerwowego czy siatkówki dziecięcego oka.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.