Cudowne właściwości oleju konopnego

Konopie indyjskie są coraz bardziej popularne nie tylko na rynku farmaceutycznym, ale obecnie szturmują już także branżę kosmetyczną. Przyczyną rosnącej popularności kosmetyków zawierających w sobie olej konopny jest prawdopodobnie ich dobroczynny wpływ na naszą cerę.

Olej konopny działa silnie łagodząco na różnego rodzaju stany zapalne skóry, które są główną przyczyną wielu problemów skórnych, między innymi różnego rodzaju trądziku. Dzieje się tak ponieważ kannabinoidy w nim zawarte mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Stosowanie miejscowe na skórę pomaga zmniejszyć obrzęk, łagodzić podrażnienia a nawet bolesność. Ponadto olej wpływa na ogólny wygląd skóry i nadaje jej promienny, młodzieńczy wygląd.

Olej konopny daje skórze potężny zastrzyk zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6, których często brakuje osobom cierpiącym na trądzik. Dzięki nim także doskonale nawilża skórę. Ponadto, olej konopny cechuje się silnymi właściwościami antybakteryjnymi, które bezpośrednio leczą infekcje czyli główny czynnik przyczyniający się do rozprzestrzeniania się trądziku. Zawarte w oleju kwasy tłuszczowe także chronią i wzmacniają zewnętrzną warstwę skóry co może zatrzymać procesy jej starzenia się.

Olej ten posiada również pozytywne właściwości wpływające na zmniejszenie dolegliwości bólowych i zmniejszenie swędzenia. W związku z tym jest to jeden z lepszych wyborów dla osób z suchą, problematyczną skórą i egzemą. Osoby z różnego rodzaju schorzeniami skóry jak łuszczyca czy egzema mogą stosować olej konopny w celu wspomożenia leczenia i łagodzenia objawów a także różnego rodzaju alergii skórnych.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.